Изминалото 10 години са най-горещите в историята на Земята, 2019 

...
Изминалото 10 години са най-горещите в историята на Земята, 2019 
Коментари Харесай

Последната декада е най-гореща, откакто на планетата се измерва температурата

Изминалото 10 години са най-горещите в историята на Земята, 2019  е била  втората най-жарка година в историята на измерванията, съобщават световните осведомителни организации.

Данните бяха оповестени от Световната метеорологична организация и две водещи организации в Съединени американски щати - НАСА и Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

Средната температура в света през второто десетилетие на 21-и век е била 14,7 градуса по Целзий. Това е с 0,8 градуса по Целзий повече от междинната температура за 20-и век и с 0,2 градуса над междинната температура от предходното десетилетие, което е най-горещото до момента. Това разгласи Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

В миналото десетилетие са 8 от 10-те най-горещи години в историята, другите две са 2005 година и 1998 година Измерванията на температурите се вършат от 140 години.

Пет други световни екипа откриватели, които следят температурата на повърхността на Земята, се съгласяват с оценката на НАСА и Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата, че 2019 година е втората най-гореща година, откогато се води статистика. Измерванията въз основа на сателитни данни се двоумят в оценката за 2019 година сред най-горещата и третата най-гореща година.

Няколко учени предизвестиха, че идващите години могат да бъдат даже по-горещи.

" Ако си мислите, че това сте го чували и преди, бъдете сигурни, че още нищо не сме видели. Така ще е частично всяка последваща година, до момента в който стабилизираме парниковите газове от изгарянето на въглища, петрол и газ ", сподели Гавин Шмид, шеф на института " Годар " за галактически проучвания в НАСА.

Той добави, че Земята в този момент е с към 1,2 градуса по Целзий по-топла спрямо началото на индустриалната ера. През 2015 година международните водачи дефинираха цел да не се допусне стопляне с над 1,5 градуса от равнищата на възхода на промишленото произвеждане. Според Шмид тази цел няма по какъв начин да бъде реализирана, имайки поради последните данни.

" 2020 година има ужасяващо климатично начало и се опасявам какво ни чака до края на годината ", сподели климатологът от Технологичния институт на Джорджия Ким Коб.

Учените считат, че данните за десетилетието са по-показателни, в сравнение с измерванията година за година, където въздействат естествени вариации като Ел Ниньо и периодическото стопляне на Тихия океан да вземем за пример.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР